ASPİR NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR
- SERVET ÖZTÜRK
- 12 Eki 2015
- 2 dakikada okunur

ASPİR
Aspir çiçeğinin ömrü bir yıllık olup, aspir çiçeğinin, papatyagiller ailesinin üyesi olduğunun da belirtilmesi gerekmektedir. Aspir bitkisinin yaprakları dikenli olup, aspirin çiçekleri ise, ya sarı renkte; ya da kırmızımsı bir renktedir. Aspir çiçeği sert; ve uzun yapılıdır. Aspirin tohumları alınarak yemeklik yağ üretiminin gerçekleştirilebildiğini de belirtmek gerekmektedir.
Aspirin yetişebilmesi için, güneş bakımından fakir, kurak topraklarda yetiştirilmesi gerekmektedir. Aspirin boyu bir metreye kadar uzayabilmektedir. Aspirin yetiştiği yerler: Kuzey Afrika, Hindistan, İran, Fırat Nehri kıyılarıdır.
Bitkisel tedavilerde rahatlıkla kullanılabilme özelliğine sahip olan aspir, bununla birlikte, gıda olarak da tüketilebilme özelliğine sahiptir… Aspir bitkisinin, halk arasında bilinen adlarından bazıları şöyledir: zaffer, Amerikan safranı, boyacı safranı, yalancı safran… Aspir, bazı durumlarda safran yerine kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise, safranın oldukça pahalı olmasından kaynaklanmaktadır.
Aspirin Faydaları Nelerdir?
Aspir, bitkisel tedavi yöntemleri arasında yıllardır kullanılan bir bitkidir. Aspirin faydalarından, özellikle adet düzensizliği ile savaşmak durumunda olan kişiler yararlanmaktadır. Aspir çiçeğinden elde edilen çay ise, adet sancısına, doğum sonrası sancılara, eklem romatizmaları, ve eklemlerde meydana gelen tutukluklara iyi gelmektedir. Aynı zamanda, aspir çiçeğinden elde edilen çayın, adet söktürücü etkisi de bulunmaktadır.
Aspir çiçeğinin faydaları arasında, kanı düzenleyen etkisinden de söz etmek gerekmektedir. Kan dolaşımını hızlandıran aspir çiçeği, kandaki pıhtılaşmanın da önüne geçebilmektedir. Aspir çiçeğinden yemeklik yağ da elde edilirken, aspir çiçeğinin yağı ile vücut masajları da yapılabilmektedir.
Aspir çiçeğinin çayı, harici kullanımla, kızamık gibi deri döküntülerine de iyi gelen bir özellik göstermektedir. Aspir yağının da bir takım faydaları bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, aspir yağı, bağırsak tembelliklerini giderici bir etki göstermektedir. Bundan dolayı da, aspir yağının müshil olarak kullanıldığı durumlar söz konusudur. Aspir yağının müshil olarak kullanımından etkin sonuç alınması isteniyorsa, aspir yağının herhangi bir teknolojik işlemden geçmemiş olması gerekmektedir. Aspir yağının faydaları arasında, kalp hastalıklarını önlemesi; ve tedavi etmesinden de söz etmek gerekmektedir. Aspir yağı aynı zamanda, bir takım sindirim problemlerinin giderilmesine de katkı sağlamaktadır.
Aspir bitkisinin antibakteriyel etkileri olduğu, bununla birlikte antioksidan özelliklere sahip olduğu, yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Aspir bitkisinden, kemik erimesi, diğer tüm kemik hastalıkları; ve bakterileri öldürme etkisinin bulunduğu mutlaka bilinmelidir.
Aspir çiçeğinin kullanıma hazır hale gelmesi için, öncelikle aspir çiçeğinin solmaya yüz tutması gerekmektedir. Aspir çiçeği bu dönemde toplanarak, güneşten uzak bir yerde kurutulur; ve sonrasında da tüketilmesi gerekmekle birlikte, aspir tüketiminin gün içerisinde en çok üç gram şeklinde gerçekleştirilmesinin gerekliliği de unutulmamalıdır. Aspir çiçeğini kullanmaması gerekenlerin başında hamile kadınlar yer almaktadır. Aspir çiçeği, adet söktürücü etkisi nedeni ile düşüklere sebebiyet verebilmektedir.
Kan pıhtılaşmasını, kanı seyreltmesi ile önleyen aspir çiçeğinin, pıhtılaşma problemi yaşayan kişilerde de tüketilmesi yasaktır. İspir yağını işlenmemiş şekli ile kullananların ishal olabilme sorunları bulunmaktadır.
Aspir bitkisinin, herhangi bir başka bitki ile kullanılmasının, herhangi bir zararının olmayacağı belirtilmekle birlikte, aspir bitkisinin, kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılmaması gerekmektedir. Aspir çayının hazırlanması için bir gram aspir çiçeğinin, bir bardak kaynar su içerisinde demlenmesi gerekmektedir.
Comentários